Kampanjen ”Kollektivtrafik för alla!”

Under de senaste åren har det pågått och pågår fortfarande en situation i vårt samhälle där utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar fortsätter i olika former. Samtidigt pågår en hetsjakt på de anställda inom kollektivtrafiken, och även på andra ställen. Hetsjakten pågår inom nästan alla de privata kollektivtrafikbolagen men också i andra företag inom den offentliga sektorn (vård, skolor osv).

Vi inom kollektivtrafiken, som representerar tusentals medlemmar, är oroliga över denna utveckling. Vi vill sätta stop för detta! Vi har sett att Landstinget, kommunen och de privata företagen är ansvariga för denna utveckling.  De problem som vi nämner nedan drabbar både våra arbetskamrater samt allmänheten, i stort.

  • Effektivisering och vinster.

Det saknas eller finns liten respekt för de anställda. Minsta möjliga antalet anställda gör samma arbete. De privata företagen sparar pengar med att använda olika knep, som i tunnelbanan där man anställt via Arbetsförmedlingen och där staten står för minst 80% av lönen. Vi anser att det behövs fasta nyanställningar på heltid i alla yrken. SL har tidigare i år drog in konduktörerna på de lokala banorna. Nu drar man in många pendeltåg, bussar osv för att Landstinget ska spara ännu mer pengar. Konsekvensen är detsamma, resenärerna och personalen ska betala priset. Vinst till de privata företagen undgår skattebetalarna. Landstinget väljer att helst ge pengar till de privata företagen än att ha en bra kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintressen. Många av företagen går med stora vinster, på hundratals miljoner kronor, medan Landstinget ska spara minst 250 miljoner. Utöver bonus på miljontals kronor vill Landstinget också höja priset på SL-kortet som kommer att drabba resenärerna ännu mer för att de privata företagen så småningom ska få ännu större vinster.

  • Säkerhet.

Bristande underhåll och kostnader ställs mot säkerheten då vite utgår till SL med uteblivna kisspauser eller raster som följd. Vi kan inte vänta och se en liknad utveckling som på järnvägen, då det bristande underhållet skapar kaos i trafiken. Arbetsmiljö för de anställda har försämrats och detta leder också till minskade säkerhet. Anbudsförfarandet leder till sämre arbetsförhållanden och alltid automatiskt lägre pris vinner, dvs ännu flera nedskärningar.

Stockholmarnas skattemedel hamnar någon annanstans.

Det pågår olika försök för att de privata företagen ska tjäna ännu mer pengar genom de s k privata/statliga investeringar. Allmänheten ska stå för merparten av finansiering så att de privata företagen ska få ännu mer pengar i många år, 50 år har nämnts.

Vi anser att en bra kollektivtrafik ska vi ha i offentlig regi, utan vinstintressen som ska fungera i hela länet. Alla skattemedel som idag går till vinster till de olika privata företagen ska återinvesteras till kollektivtrafik, vården och skolan.

SEKO Tunnelbanan, SEKO Lokalbaneklubben, SEKO Pendelklubben (som arbetar inom Tunnelbanan, Tvärbanan, Saltsjöbanan, Lidingöbanan, Roslagsbanan, Pendeltåg)

Annonser

Om kollektivtrafikkamp

Sidan om Kampanjen för kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse
Det här inlägget postades i aktioner, uttalanden och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s